Bolile pe care le pot transmite animalele de companie copiilor

    Prezenta unui animal de companie in sanul familiei ridica semne de intrebare vis a vis de sanatatea copilului.Fie ca au deja un catelus sau o pisicuta fie ca se gandesc sa adopte ulterior, dorinta de informare a paritilor este perfect justificata. De cele mai multe ori intalnesc in practica medicala parinti care sunt pusi sa aleaga intre a pastra sau nu u animalut in preajma copiilor. O buna informare a parintilor atat din partea pediatrului cat si a medicului veterinar este indispensabila.     Orice persoana sanatoasa prezinta riscul imbolnavirii cu o infectie zoonotica, insa un procent mai ridicat il intalnim in randul copiilor. Acestia din cauza accesului direct cu suprafete contaminate(sol,iarba,surse de apa etc.) si a probabilitatii mai mici de a se spala imediat pe maini prezinta un risc mai mare de imbolnavire. Alaturi de factorii igienici, sistemul imunitar mai putin eficient al unui copil reprezinta un factor redispozant pentru contaminare.     CAMPYLOBACTERIOZA sau enterita campylobacteriana este o zoonoza mai putin cunoscuta si care determina sporadic infectii la om.Foarte important de precizat este posibilitatea ridicata de infestare prin consumul alimentelor insuficient preparate termic, a apei contaminate sau a laptelui crud.     Animalele de companie pot reprezenta o posibila sursa de infectie, marea majoritate a cazurilor aparand in urma contactului cu pisoi sau catei infectati; copiii sunt cei mai predispusi imbolnavirilor. Hranirea animalelor de companie cu carne cruda sau contactul direct cu un animal purtator reprezinta o sursa de infectie. Boala prezinta o perioada variabila de incubatie(1-7 zile) si se manifesta prin:
  • diaree mucoasa uneori sangvinolenta
  • anorexie relativa/absoluta
  • voma
  • pusee febrile
    Pacientii umani prezinta semne clinice asemanatoare: durere abdominala, accese febrile, diaree care la cateva zile de la debutul semnelor clinice devine sangvinolenta.     Tratamentul bolii vizeaza antibioterapia si terapia de sustinere.     Conform OXFORD UNIVERSITY PRESS “transmiterea prin intermediul laptelui, al apei si al hranei este acceptata ca justificand majoritatea infectiilor”. Igiena riguroasa si gatirea adecvata a hranei reprezinta masuri ajutatoare pentru prevenirea infectiilor. Prezenta semnelor clinice descrise mai sus la animalul dvs de companie impune vizita la cabinetul veterinar.
Va stam la dispozitie la adresa cabinetului nostrul din calea Serban Voda nr. 286, Bl. 3A, Sc. B, Ap. 36, Sector 4, Bucuresti, langa metrou Eroii Revolutiei, intersectia cu bulevardul Pieptanari. Pentru intrebari si urgente veterinare ne puteti suna si la tel. 0762.637.206, 0740.965.250 sau tel fix 021.337.23.80

Comments are closed.