Gripa pisicii / Prezentare caz Vet Care Clinic

Responsabilizarea proprietarilor de animale depinde in foarte mare masura de atitudinea noastra,a medicilor veterinari.Recomandarile corecte ale medicului veterinar asociate cu grija proprietarului pot preveni situatii neplacute,uneori fatale animalului. Ingrijirea de baza a unui animal, fie caine sau pisica vizeaza cateva aspecte esentiale:
 • Deparazitari interne/externe la intervale regulate
 • Vaccinari profilactice
 • Alimentatie corecta.
In cazul pisicilor am observat foarte frecvent in clinica ritmul scazut de vaccinare al pisicilor chiar si atunci cand au fost expuse riscurile neimunizarii acestora. De ce? Pisica nu intra in contact cu alte animale; locuieste in apartament si nu iese afara;am avut foarte multe pisici de-a lungul timpului si nu au fost niciodata vaccinate.de ce sa incep acum? Tuseste sau stranuta? Lacrimeaza abundent sau este poate si febrila? Antibiotic de la farmacia umana sau veterinara si totul se rezolva. Nu toate cazurile insa pot avea o evolutie favorabila dupa un astfel de tratament.Exista situatii cand proprietarul ajunge cu pisica la medic prea tarziu sau atunci  cand lucrurile s-au complicat suficient de mult incat sansele de recuperare sa fie foarte mici iar investitia financiara foarte mare. Sindromul respirator superior felin cuprinde totalitatea infectiilor cantonate la nivelul cailor respiratorii superioare. Principalii agenti infectiosi responsabili de aparitia semnelor clinice sunt:
 • Virusul rinotraheitei feline
 • Calicivirusul felin.
Perioada de incubatie este de 2-6 zile iar agentii virali incriminati sunt extrem de contagiosi. Transmiterea bolii se realizeaza prin:
 • Contactul direct cu o pisica infectata,prin stranut sau tuse
 • Contactul cu diferite obiecte contaminate (jucarii, boluri de hrana/apa).
Simptomatologia cuprinde:
 • Stranut,tuse
 • Secretii nasale (initial apoase iar ulterior devin purulente)
 • Ulceratii bucale
 • Conjunctivita
 • Pusee febrile
 • Abatere
In general prognosticul este favorabil, exceptand animalele imunosupresate, puii sau felinele in varsta. Tratamentul este simptomatic si vizeaza sustinerea pacientului prin:
 • Antibioterapie: combate infectiile bacteriene secundare
 • Fluidoterapie pentru combaterea deshidratarii.
 • Indepartarea secretiilor nasale/oculare; aplicarea de unguente oftalmice, decongestionante nasale.
Profilaxia este clara si simplista, respectiv se vaccineaza felinele incepand cu varsta de 7 saptamani;urmeaza la interval de 3 saptamani o a 2-a vaccinare polivalenta iar apoi odata pe an. Prezentare caz Vet Care Clinic Nume pacient: Sophie Specia: feline Varsta: 2 ani Sex: femela Pacienta a ajuns la centrul nostru veterinar din Calea Serban Voda nr. 286 in seara zilei de 14.02.2013. Pacienta a fost tratata inainte de a se prezenta la centrul nostru la doua clinici particulare, in urma tratamentului administrat proprietarul nu a observat insa ameliorarea starii clinice a animalului. Pacienta a fost sterilizata in urma cu aproximativ 8 zile prin intermediul unei fundatii si prezinta la data examinarii o usoara reactie inflamatorie la nivelul suturii abdominale cutanate. Propprietarul mentioneaza lipsa apetitului,hipersalivatie,animalul acuza dureri si nu se poate hrani.Pacienta este consultata de catre Dr. Nicoleta Simion si se constata usoara hipertermie, adenopatie moderata, sialoree, grad avansat de deshidratare. Se procedeaza la examinarea cavitatii bucale si se observa ca pacienta opune rezistenta la deschiderea acesteia si acuza durere. Se vizualizeaza la nivelul mucoasei linguale multiple zone ulcerate si hiperemiate; mirosul aerului expirat este ihoros/respingator. Se recomanda de catre medicul examinator prelevarea probelor hematologice si instituirea terapiei. Se procedeaza la terapie intravenoasa in vederea corectarii dezechilibrului hidro-electrolitic la care se asociaza antibioterapie. Se toaleteaza si se aplica pensulatii la nivelul mucoasei linguale. Dupa aproximativ 2 zile de tratament intensiv se observa ameliorarea statusului clinic al pacientei,treptat isi recapata si posibilitatea de a degluti. Tratamentul a fost mentinut pe o perioada de 5 zile iar dupa o saptamana de la incheierea acestuia Sophie a revenit la control: leziunile erau cicatrizate. Multumiri doamnei C.T si in mod deosebit lui Sophie!
Va stam la dispozitie la adresa cabinetului nostrul din calea Serban Voda nr. 286, Bl. 3A, Sc. B, Ap. 36, Sector 4, Bucuresti, langa metrou Eroii Revolutiei, intersectia cu bulevardul Pieptanari. Pentru intrebari si urgente veterinare ne puteti suna si la tel. 0762.637.206, 0740.965.250 sau tel fix 021.337.23.80

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.