Isospora este cea mai des intalnita coccidioza la caine si pisica, cu localizare intestinala si care afecteaza cu precadere animalele tinere cu varste de pana la 6 luni.
Simptomatologia este comuna cu a altor parazitoze astfel incat daca diagnosticarea nu se face corect si in timp util se poate ajunge chiar si la moartea animalului.
Coccidiozele prezinta risc zoonotic ridicat (transmisibil la om).
Cele mai receptive sunt animalele tinere, nou-nascutii contaminandu-se prin igerarea oochisturilor infestante eliminate de catre mama contaminata.
Indivizii contaminati vor deveni astfel inalt cotagiosi motiv pentru care boala este frecvent intalnita in colectivitati (canise, adaposturi etc).
Animalele adulte chiar daca sunt purtatoare nu dezvolta semne clinice de boala.
Simptomatologia clinica de boala apare dupa o perioada de aproximativ 7 (sapte) zile, avand ca
semn principal diareea. Initial scaunele sunt mucoase, variind ca intesitate pentru ca mai apoi sa devina hemoragice, cu miros ihoros (respigator)
Animalul poate prezenta voma si vomismente, slabire, abatere, inapetenta, deshidratare iar in cazul suprainfectarii poate evolua cu sindrom febril.
Diagnosticul de certitudine se stabileste de catre medicul veterinar pe baza examenului microscopic si a examinarii clinice.
Coccidioza raspunde cu succes tratamentelor pe baza de sulfamide, medicatie care blocheaza abilitatea de reproductie a acestor sporozoare.
Tratamentul este completat prin regim alimentar alaturi de tratamentul de sustinere.
Prevenirea imbolnavirilor vizeaza primordial conditiile de igiena, in mod deosebit in canise/adaposturi acolo unde exista colectivitati semnificative.